Blogul cu bani
Imagine SEO Partea 2-a, Backlink sau Off Page SEO

Al doilea articol SEO din ciclul celor trei: optimizarea unui site web la nivel global, sau OFF PAGE SEO (Search Engine Optimization) - Optimizare pentru Motoare de Cautare. Ce sunt backlink-urile si de ce sunt necesare? Modalitatile si tehnicile discutate sunt fundatia de baza al oricarui site web. Pentru aceste servicii deobicei se platesc sume considerabile, dar cu putin efort ele pot fi implementate cu succes de catre oricine.


Ce este OFF Page SEO?

Off Page SEO in general se refera la ceea ce se petrece in afara site-ului si ajuta la pozitionarea in motoarele de cautare. Off Page SEO influenteaza 70% din importanta site-ului. Motorul de cautare Google "numara" link-urile care directioneaza catre site-ul tau. In general aceste link-uri sunt numite "backlinks".


Ce este un BACKLINK?

Definitie: Link-urile care directioneaza catre site-ul tinta. Aceste backlink-uri sunt privite ca un vot de incredere iar in "mintea" motoarelor de cautare este imaginea site-ului tinta sau mai bine zis care este perceptia celorlalti asupra site-ului tinta.
Nu toate backlink-urile sunt egale - ele trebuie sa fie de pe site-uri care au un subiect similar si celor care sunt pe site-uri cu un PageRank inalt, li se da o importanta mai mare.
Cu cat numarul backlink-urilor de calitate este mai mare, cu atat pozitionarea site-ului in Google este mai buna. (Implicit: cu cat creezi backlink-uri mai multe catre site-ul tau, cu atat va creste pozitionarea in motoarele de cautare, ceea ce va rezulta in cresterea de vizitatori).

Atunci cand se creaza backlink-uri pentru site-ul tinta, este important intelegerea expresiilor PageRank, text ancora, Nofollow, Dofollow.


Google PageRank?

PageRank (PR) este factorul care este calculat de algoritmul Google pentru a determina si clasifica importanta unui site. PR este masurat de la 0 la 10. PR-ul unui site este determinat de multiple variabile cum ar fi numarul si calitatea backlink-urilor. Site-urile care au backlink-uri de la alte site-uri cu PR mare, primesc si ele un PR mai inalt.


Text Ancora

Text-ul ancora (anchor text) se refera la cuvintele vizibile intr-un link.
Exemplu: Afla aici cum sa faci Bani pe Net
In propozitia de mai sus textul ancora este Bani pe Net care reprezinta un link catre adresa http://www.banipenet2.ro/ si ii sugestioneaza motorului de cautare Google ca adresa web http://www.banipenet2.ro/ are relevanta pentru cuvintele Bani pe Net.
In trecut (daca nu chiar si la ora actuala) generarea de backlink-uri a fost abuzat, iar Google a inceput sa penalizeze site-urile care au foarte multe backlink-uri cu acealasi text ancora. Google percepe un numar mare de astfel de link-uri ca fiind generate de soft-uri specializate care nu aduc un "vot" real site-ului tinta.
Atunci cand generezi backlink-uri catre site-ul tau, incearca sa variezi textul ancora de fiecare data:


Totul trebuie sa fie (para) natural!


Link Nofollow sau DoFollow?

  • Link-urile Nofollow sunt acele link-uri care nu aduc niciun beneficiu PR site-ului tinta. Google doar va numara aceste link-uri si atat. Link-urile nofollow sunt folosite in general de site-urile care nu vor sa piarda PageRank, sau sunt in curs de a acumula acest PageRank.
  • Link-urile DoFollow sunt link-urile care transmit autoritate si PR site-ului tinta. Google va lua in considerare numarul acestor link-uri in determinarea importantei site-ului tinta.
Evident ca primul impuls ar fi sa se creeze numai link-uri DoFollow pentru PR si importanta, dar se risca penalizare Google. Este considerat nenatural ca numai link-uri DoFollow sa existe catre un site, si vor fi considerate toate nule pe premiza ca au fost create artificial pentru manipularea locului in motoarele de cautare. Un procentaj de 50/50 este recomandat pentru crearea ambelor timpuri de link-uri.

Crearea de backlink-uri trebuie sa fie o rutina zilnica pana se obtine un trafic decent (30-50% din trafiul ideal propus, realistic vorbind). Daca site-ul are un continut de calitate (ofera valoare vizitatorului), numarul backlink-urilor va creste natural - vizitatorii iti vor face reclama gratuita.